Klargør bilen til kør selv skiferie

0

Går vinterferien udenlands på ski, og skal I køre selv i bil? Så kan det godt betale sig at gøre bilen ordentlig klar til ferieturen, så I slipper for ubehagelige overraskelser eller farlige situationer. Der er ret stor forskel på kørsel i sjapvåde vinterdanmark, og kørsel i eksempelvis Norge eller Østrig i vintermånederne, det er nok de færreste danske biler der som standard er klædt på til den tur.

Dæk og snekæder

Forhåbentlig har du allerede vinterdæk på bilen når du drager afsted på skiferie – Om ikke andet så skal du have dem på inden du tager afsted på ferien, for i Norge, Sverige, Finland og Østrig er vinterdæk obligatoriske i vintermånederne. Straffen er typisk bøde hvis du snuppes på blankslidte sommerdæk.

Derudover bør du have et sæt snekæder med. Du vil kunne møde skilte med “kettenpflicht” – Så er det lovkrav at have påmonteret snekæder, og ofte er selv gode vinterdæk utilstrækkelige i mange fjeld- og bjergpassager. Det er iøvrigt en rigtig god ide at du har prøvet at montere snekæderne på din bil inden du tager hjemmefra, så du ikke skal til at læse brugsanvisningen på en sneklædt bjergvej i buldermørke.

Oversigt over krav til vinterdæk,snekæder og pigdæk

Land Vinterdæk Pigdæk Snekæder
Norge Påkrævet 01/11 – 1/5 Tilladt 01/11 til mandag efter påske Påkrævet i bilen 15/10 – 01/05
Sverige Påkrævet i alt vintervejr Tilladt 01/10 – 15/04 Ikke påkrævet
Tyskland Påkrævet i alt vintervejr – min 4mm mønster Forbudt Afhængig af skiltning
Østrig Påkrævet 01/11 – 15/04 Tilladt 01/10 – 31/05 Påkrævet i bilen 01/11 – 15/04
Frankrig Afh. af skiltning Tilladt 11/11 – sidste søndag i marts Afh. af skiltning
Italien Afh. af skiltning Tilladt 15/11 – 15/03 Afh. af skiltning

Bilens vinterklargøring

Ligesom når du tager på sommerferie i egen bil skal bilen være ordentlig klædt på til opgaven. Det inkluderer tjek af dæktryk, væsker som sprinklervæske og kølervæske, vinduesviskerne bør også være i god stand. Så kan det være en god ide at pakke en lille sneskovl og tæpper i bilen. De kan vise sig nyttige i tilfælde af fastkørsel eller almindelig kø i vintervejret. Endelig kan det være en rigtig god investering at give lister og låse en omgang silikone, så bildøre kan åbnes selvom der fryser 20 grader.

Bagage og vægtfordeling

Pak tagboksen ordentligt på skiferieDet er næsten standard at spænde en tagboks på bilen når man drager afsted på kør selv skiferie. Når man pakker bilen er det vigtigt at have fokus på at få de lette ting øverst i bilen og tagboksen, og mere tung bagage i bagagerummet. Bilens tyngdepunkt ændres væsentligt når man putter en tagboks på bilen, og rigtig mange er blevet overrasket i kurver, med uheld til følge. Du bør ikke pakke mere end 50 kg i en standard tagboks, og så er bilens manøvreegenskaber væsentligt ændret. Husk også at der kan være begrænsninger på maksimalt tilladte hastighed når du kører med en tagboks.

Autohjælp på vinterferien

Når du kører i udlandet, er du typisk dækket af SOS International hvis din bil har kaskoforsikring. Så skal du blot medbringe det røde kort, som du får fra dit forsikringsselskab. Hvis du ikke har kaskoforsikring vil det være en rigtig god ide at tegne et abonnement. Når det gælder dækning i udlandet er Dansk Autohjælp klart billigst, med en pris på 689 om året, inklusiv dækning i hele Europa.

No votes yet.
Please wait...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here